TEHNOLOGII DE PRECIPITARE DISPERSA ĪN STARE SOLIDA, LA NIVEL NANOMETRIC, FOLOSIND CĀMPURI TERMICE CU CICLURI STATIONARE SI TRANZITORII ALTERNANTE





Pagina de start

Scopul proiectului

Descrierea proiectului

Parteneri

Plan de realizare

Solutia tehnica propusa

Alte detalii

Contact





7.ALTE DETALII

Impactul generat de proiect

Dezvoltarea capacitatii tehnologice si cresterea productivitatii cu circa 6%.Competitivitatea pe piata prin utilizarea tehnologiei de precipitare dispersa la un pret de cost redus cu 10-20% fata de tehnologiile similare de pe piata.
Impactul economic al proiectului Cresterea eficientei economice cu aproximativ 20% la nivelul partenerilor beneficiari (UTTIS si PROCOM) si, prin diseminare, la alti agenti economici care au ca obiect de activitate obtinerea de produse care au fost supuse precipitarii disperse folosind cāmpuri termice cu cicluri termice stationare si tranzitorii alternante, mai ales din aceeasi zona geografica si nu numai.
Posibilitatea obtinerii de noi contracte care si asigure investitii si stabilitate financiara.
Extinderea domeniului de aplicabilitate prin diversificarea tipurilor de tehnologii de precipitare dispersa īn stare solida.
Īmbunatatirea pozitiei de piata a potentialilor beneficiari prin promovarea calitatii si a competitivitatii si patrunderea pe noi segmente de piata din Uniunea Europeana unde cerintele calitative sunt mult mai stricte.
Impactul social al proiectului Stabilitate sociala prin īmbunatatirea mediului economic.
Crearea de noi locuri de munca si perfectionarea fortei de munca care si asigure transferul tehnologic implementarea tehnologiilor de precipitare intergranulara a aliajelor de aluminiu prin folosirea cāmpurilor termice.
Efort minim depus de operatori ca urmare a regimului de lucru automatizat si conditiile de munca superioare fata de instalatiile manuale.
Impactul asupra mediului Tehnologia CYCLAL scurteaza timpul de fabricatie a produselor obtinute prin precipitare dispersa in stare solida, cu efect pozitiv asupra consumului de energie, cu impact benefic asupra mediului (indiferent daca energia a fost obtinuta īn centrale hidroelectrice sau termoelectrice).
Tehnologia CYCLAL este o tehnologie curata pentru care se folosesc bai de ulei biodegradabil la temperaturi mai mici de 250ŗC ( si nu bai de saruri care se utilizeaza īn general la tratamentul termic al aliajelor de aluminiu !! ), prezintānd o mare uniformitate la īncalzire.
Tehnologia CYCLAL foloseste un sistem automatizat pentru manevrarea pieselor ceea ce presupune prezenta unui operator (muncitor) care supravegheaza de la distanta procesul tehnologic, reducāndu-se astfel pericolul aparitiei accidentelor care pot aparea la manevrarea directa.

Repartizarea drepturilor de proprietate intelectuala, industriala si comerciala
asupra rezultatelor cercetarii
Etapa /anul Repartizarea drepturilor de proprietate,
%
IntelectualaIndustrialaComerciala
P
1
P
2
P
3
P
1
P
2
P
3
P1P2P3
Etapa 1 / 2008 5
5
1
5
3
0
5
5
1
5
3
0
55 15 30
Etapa 2 / 2009 5
0
1
8
3
2
5
0
1
8
3
2
50 18 32
Etapa 3 / 2010 4
5
2
7
2
8
4
5
2
7
2
8
45 27 28
Etapa 4 / 2011 4
0
3
5
2
5
4
0
3
5
2
5
40 35 25
Etapa 5 / 2011 4
0
3
0
3
0
4
0
3
0
3
0
40 30 30

INDICATORI OBIECTIVI AI REZULTATELOR PROIECTULUI
1. Realizarea unui cluster stiintific si tehnologic integrat īn platforma tehnologica European Technology on Advanced Engineering Materials and Technologies - www.eumat.org.
2. Implicarea īn activitatea de cercetare a unui numar de patru doctoranzi tineri, cu teme ale tezelor de doctorat corelate cu propunerea de proiect.
3. Cresterea vizibilitatii si impactului international al proiectului prin publicarea rezultatelor:
Doua lucrari stiintifice īn reviste internationale Patru lucrari stiintifice īn reviste nationale Doua articole īn volume ale conferintelor internationale Trei articole īn volume ale conferintelor nationale

Universitatea Tehnica
"Gh. Asachi" Iasi




Director de proiect
Prof. univ. dr. ing.
COSTICA BEJINARIU